Sunday, August 1, 2010

ေတာင္ေပၚ ေခါင္ရည္ခ်ိဳျမျမ





ေခါင္စုပ္ေနပံု

ေခါင္သည္ ခ်င္းတို႔ အတြက္မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာအရာ ျဖစ္သည္။ရန္သူကို တိုက္ခိုက္ေတာ႔မည္႔ အခ်ိန္တြင္ ေခါင္ကိုထိပ္ၿပီး ဆိုင္ရာမ်ားကို ေခၚ၍ စုေ၀း တိုင္ပင္ေဆြးေႏြးၾကသည္။ဟိုးအရင္က ခ်င္းတို႔တြင္ စာခ်ဳပ္စာတမ္းဟူ၍ မရွိေပ။ေခါင္ရည္ တစ္ခြက္ျဖင္႔ ကတိ ျပဳျခင္း၊စာခ်ဳပ္မ်ားခ်ဳပ္ဆိုနိုင္သည္။ ေခါင္ရည္တစ္ခြက္သည္ လြယ္လြယ္ကူကူ ေသာက္လို႔ရသလို တခါတရံမွာ အသက္တစ္ေခ်ာင္းႏွင္႔ ထပ္တူ ထပ္မွ်ပင္ ျဖစ္သည္။ ေသေရး ရွင္ေရးတြင္ ေခါင္ရည္ တစ္ခြက္ ေသာက္ၿပီးပါက အသက္ကို စေတးေပဆပ္ရမည္ ျဖစ္သည္။ ပ်က္ကြက္ပါက သင္သည္ ေယ်ာက္က်ား မဟုတ္ဟု အမ်ားတကာ အထင္ေသးတာ ခံရတတ္သည္။


ေခါင္ေသာက္ပံု

ေပ်ာ္ပြဲ ရႊင္ပြဲမ်ားတြင္ ေခါင္ရည္သည္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္သည္။ေခါင္ပြဲမ်ားမက ပြဲတိုင္းတြင္ ေခါင္ရည္ပါေလ႔ရွိသည္။ ပြဲမ်ားတြင္ ေယာက္က်ား မ်ားသာ ေခါင္ရည္ မ်ားမ်ားေသာက္ေလ႔ရွိသည္။မိန္းမမ်ားက နည္းနည္းေသာက္ရသည္။အေၾကာင္းမွာ ေယာက္က်ားမ်ား မူးလာၿပီး ရန္ျဖစ္လာပါက မိန္းမမ်ားက ထိန္းၾကတတ္သည္။ႏွစ္ေယာက္စလံုး မူး၍ မျဖစ္ေပ။မိန္းမေကာင္းမ်ားသည္ ေခါင္ရည္ မူးသည္ဟူ၍ မရွိေပ။

ေခါင္သည္ ဆပ္နီကို အမ်ားဆံုးခ်က္ရသည္။ဆန္၊ဆပ္၀ါႏွင္႔ေျပာင္းဖူး မ်ားခ်က္နိုင္သည္။ေျပာင္းဖူးခ်က္ေသာေခါင္သည္ ခါးေသာအရသာ ရွိၿပီး ေကာက္ညွင္းသည္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။ေခါင္သည္ ထမင္းခ်က္သလို ခ်က္ရသည္။ၿပီးရင္ အေအးခံၿပီး တေဆႏွင္႔ ေရာကာ ေတာင္းႀကီးထဲ ၂၊၃ ညထားရသည္။တေဆျပဳလုပ္ျခင္းကေတာ႔ ေသခ်ာမသိပါ။ၾကားဖူးတာကေတာ႔က်င္း၊ငရုပ္၊ဆန္ႏွင္႔ႏြယ္ ပင္တမ်ိဳးကို ေပါင္းစပ္၍ ျပဳလုပ္သည္ဟု သိရသည္။လူတိုင္းလုပ္လို႔ မရပါ။တေဆ လုပ္သူေတြဆီမွာ ေရွးေရွးကတည္းက ပိုင္ဆိုင္လာတဲ႔တေဆ အဖိုႏွင္႔အမ ရွိသည္ဟုသိရသည္။သူတို႔တေဆလုပ္တိုင္း အဖိုအမ သီးသပ္ထားၾကသည္ဟုၾကားဖူးသည္။ ခ်င္းျပည္နယ္ ေတာင္ပိုင္းရွိ ၿမိဳ႕မ်ားတြင္ ဆိုင္တိုင္းတြင္ တေဆကို ၀ယ္နိုင္ပါသည္။တေဆသည္ အမ်ိဳးသမီးခ်င္းတာ လက္ကမ္း၍ အေပးအယူရွိသည္။ စိတ္ၾကမ္းေသာ မိန္းမက ေပးလွ်င္ ခါးသည္။စိတ္ေကာင္းေသာ မိန္းမေပးေသာ တေဆသည္ သူ႔စိတ္အတိုင္း ေခါင္ရည္ ခ်ိဳ သည္ဟု အယူရွိသည္။

ေခါင္အိုးကို ရွည္လ်ားေသာ အရြက္မ်ားျဖင္႔ ပိတ္ၾကသည္။အဖံုးပိတ္ေသာအခါ ၂ထပ္ပိတ္ရသည္။ပထမအထပ္ေပၚတြင္ အ၀တ္ျဖစ္ျဖစ္တခုခု ခံၿပီး ေနာက္ထပ္ျပန္ပိတ္ရသည္။အဆင္ေျပေသာ မိသားစုတို႔သည္ ပ်ားဖေယာင္းျဖင္႔ ပိတ္ၾကသည္။ ေခါင္အိုးပိတ္ ေသာ အရြက္မ်ားၾကည္႔ၿပီး ေခ်ာက္လာပါက ေခါင္ခ်ိဳ လာသည္ဟု တြက္ဆနိုင္သည္။တစ္လအတြင္း ေသာက္သံုးနိုင္သည္။ေခါင္သည္တစ္ႏွစ္မွ ေျခာက္ႏွစ္ အထိထားနိုင္ၿပီး ၾကာၾကာ ထားလိုေသာ ေခါင္ကို နည္းနည္းမာ ေအာင္ခ်က္ေပးရသည္။

ေခါင္ေသာက္ပံု

ေခါင္ခ်က္စဥ္တြင္ လင္မယား အတူမ အိပ္ရ။ခ်က္တဲ႔ေန႔ကစၿပီး ေခါင္အိုးထဲထည္႔သည္႔ အထိေပါ႔။အတူတူအိပ္ပါက ေခါင္ပ်က္သည္ဟု အယူအဆ ရွိသည္။ေခါင္ခ်က္ေသာအိမ္တြင္ လူစိမ္း၀င္၍ မရပါ။အိမ္ေရွ႕တြင္ သစ္ရြက္စိမ္းမ်ားထားတတ္ၾကသည္။သစ္ရြက္စိမ္းမ်ား အိမ္ေရွ႕တြင္ျမင္ပါက သူေခါင္ခ်က္သည္ဟု သိနိုင္သည္။ေခါင္ခ်က္၍ အေအးခံခ်ိန္တြင္ တံခါးမ်ားပိတ္ရသည္။ေခါင္ခ်က္သူမွအပ မိသားစု အားလံုးအျပင္ ထြက္ရသည္။အျပင္ကလူအထဲ၀င္၍ မရသလို အထဲက ေခါင္ခ်က္သူကိုကူညီ လိုပါက မၿပီးမခ်င္း အျပင္ထြက္၍မရပါ။

အကယ္၍ အျပင္လူ၀င္လာပါက အဖတ္ နည္းနည္းယူၿပီး ျမည္းခိုင္းသည္။သူကအရမ္း ခ်ိဳသည္ဟု ေျပာရမည္ ျဖစ္သည္။ဒါဆိုရင္ ေခါင္မပ်က္ ဟု အယူရွိသည္။ကၽြန္ေတာ္ ငယ္ငယ္တုန္းက အိမ္နားက ေခါင္ခ်က္သူအိမ္တြင္ ေျပး၀င္မိသည္။အိမ္ရွင္က ထံုးစံအတိုင္း ေခါင္ဖတ္ ယူၿပီးျမည္းခိုင္းသည္။ခ်ိဳသလား ဟုေမးသည္။ မခ်ိဳပါဘူးဟုျပန္ေျပာေတာ႔ ခိ်ဳတယ္လို႔ ေျပာရတယ္ ကေလးရယ္လို႔ ျပန္ေျပာသည္။ခ်ိဳသည္ဟု ျပန္ေျပာေပးျခင္းျဖစ္ ေခါင္မပ်က္နိုင္ဟု အယူရွိသည္။ေခါင္ထည္႔မည္႔ ေခါင္အိုးမ်ားကို ေသခ်ာ သန္႔ရွင္းေအာင္ ေဆးၿပီး ေျခာက္ေအာင္ ေနပူလွန္းရသည္။

အလြယ္ဆံုး ေခါင္၊ေလွာ္စာျပဳလုပ္နည္းမွာ ထမင္းက်န္ကို မလႊတ္ပစ္ဘဲ တေဆႏွင္႔ေရာၿပီး ၾကြက္ၾကြက္အိတ္ထဲထည္႔ လံုေအာင္ပိတ္ အိုးျဖစ္ျဖစ္ နည္းနည္း ေလလံုတဲ႔ ေနရာတြင္ ထားေပးရသည္။တစ္ပတ္ေလာက္ဆိုရင္ ေလွာ္စာ ခ်ိဳခ်ိဳ စားနိုင္ပါသည္။

ေခါင္ကိုေနပူ လွန္းပံု

ခ်င္းတို႔စပါးက်ီ ထဲတြင္ ေခါင္၃လံုးမွ ၆လံုး ထိတကယ္႔ အေကာင္းစားမ်ား ထားတတ္ၾကသည္။ဥပမာ မေျပာေကာင္း မဆိုေကာင္း ရုတ္တရက္ ေသဆံုးလွ်င္ဒါမွမဟုတ္ အေရးေပၚျပႆနာ ႀကံဳပါက အသံုးျပဳရန္ ျဖစ္သည္။ေခါင္သည္ ၾကာလာသည္ႏွင္႔အမွ် ေခါင္အိုး၏ ေအာက္ေျခတြင္အရည္မ်ားစုလာတတ္သည္။ၾကာၾကာထားလိုေသာ ေခါင္ကို အဲဒီအရည္ ၁လတစ္ႀကိမ္ စုပ္ေပးရသည္။မစုပ္ေပးပါက ေခါင္ ပ်က္ နိုင္သည္။အဲဒီအရည္ မ်ိဳးစုပ္ခ်င္သျဖင္႔ ကၽြန္ေတာ္ငယ္ငယ္တုန္းက အေမ စပါးက်ီ သြားတိုင္း လိုက္သြားတတ္သည္။ေခါင္သည္ ပ်က္မပ်က္ အၿမဲ ဖြင္႔ၿပီး ၾကည္႔ရႈ စမ္းသပ္နိုင္သည္။စမ္းသပ္ေသာ အခါ လက္ႏွင္႔မယူရ။ဓား၊ဇြန္း သစ္ရြက္တခုခုျဖင္႔ လက္ကို ခံၿပီး ယူပါက မပ်က္နိုင္ပါ။ဤနည္းျဖင္႔ ေခါင္အိုးထဲရွိ ေခါင္ဖတ္ကို တစ္၀က္ယူၿပီး တစ္၀က္ထားနိုင္သည္။ပ်က္ေသာေခါင္ရည္ကို အလြန္ခ်ည္၍ ေသာက္မရပါ။

ေခါင္ေသာက္ေသာ အခါ ခြက္ျဖင္႔ခ်ိန္၍ ေသာက္ရသည္။ေခါင္တစ္အိုး အတြက္ ခြက္တစ္လံုးတာ ထားရမည္ ျဖစ္သည္။ေခါင္တစ္လံုး အတြက္ စီမံခန္႔ခြဲ သူတစ္ေယာက္ရွိသည္။ႀကီးစဥ္ငယ္လိုက္ အလွည္႔က်တတ္သည္။စီမံသူက ခြက္ထဲတြင္ ေရထည္႔ၿပီးေပးမည္ျဖစ္ၿပီး ေခါင္ရည္စုပ္ၿပီး ေရမ်ားေအာက္က် ေသာအခါ လက္ထဲရွိေရႏွင္႔ျဖည္႔ေပးရသည္။လက္ထဲရွိေရ ကုန္ပါက ထပ္ထိုင္လို႔ မရပါ။အထူးဧည္႔သည္ မ်ားဦးစားေပးတတ္ၾကသည္။

ႏြားေနာက္ဦးခ်ိဳတြင္ ေခါင္ရည္ထည္႔ၿပီးေပးေသာ လူသည္ အေရးႀကီးေသာ လူျဖစ္သည္။တနည္းေျပာရရင္ ဇာတ္လိုက္ျဖစ္သည္။ႏြားေနာက္ဦးခ်ိဳ၌ ထည္႔ေသာ ေခါင္ရည္သည္ တခ်ိဳ႕ လူနဲ႔မတည္႔ပါ။မူးလြယ္သည္။ကၽြန္ေတာ္႔အေဖသည္ ႏြားေနာက္ဦး ခ်ိဳ ေခါင္ရည္နွင္႔ မတည္႔သျဖင္႔ အေမက အၿမဲ ၀င္တားခဲ႔ဖူးသည္။သိပၸံနည္းက် ေျပာရင္ေတာ႔ မွားနိုင္သည္။တျခားေရာဂါ ေၾကာင္႔လည္းျဖစ္နိုင္သည္။စာေရးသူက အယူအဆ မ်ားကိုသာေရးျခင္း ျဖစ္သည္။

ေခါင္အိုးကို ေနပူလွန္းပံု

ဗမာကို ေခါင္ရည္ မျမည္းခိုင္းနဲ႔...ခ်င္းကို အျမည္းမေကၽြးနဲ႔ ဟူေသာ ဆိုရိုးစကားၾကားခဲ႔ဖူးသည္။အေၾကာင္းမွာ ဥပမာ ကၽြန္ေတာ္၏ ခြဲတမ္း ေခါင္ရည္ကို တျခားလူကိုျမည္းခိုင္လို႔ရသည္။နည္းနည္း ေသာက္ၿပီး ျပန္ေပးရန္ျဖစ္သည္။ယာဥ္ေက်းမႈသာ ျဖစ္သည္။တနည္းေျပာရရင္ မိတ္ဆက္ျခင္း ျဖစ္သည္။ဗမာေတြျမည္းခိုင္းပါက အကုန္္ေသာက္ေပးေသာေၾကာင္႔ ထင္သည္။ခ်င္းကို အျမည္းမေကၽြးရ။အျမည္းသည္ တနည္းေျပာရင္ အလွစားရန္ ျဖစ္သည္။နည္းနည္းစီ စားရသည္။ခ်င္းကို အျမည္း ေကၽြးေသာအခါ ထမင္းစားသလို စားေသာေၾကာင္႔ ခဏနဲ႔ ကုန္တတ္သည္။ဒါေၾကာင္႔ခ်င္း ကို အျမည္းမေကၽြးရစကား ေပၚလာျခင္းျဖစ္သည္။

ဟဲဟဲ...အခုဆိုရင္ ေခါင္ရည္လည္းၾကည္႔ေသာက္မယ္...အျမည္းလည္းၾကည္႔စားေတာ႔မယ္ ေဟ႔...ဟီးးး

ေစ်းတြင္ေရာင္းေသာ ေခါင္ရည္သည္ အစစ္မဟုတ္ပါ။ေခါင္ရည္ကို ရသေလာက္ယူၿပီး အရက္ သၾကားႏွင္႔ျပန္ေရာၾကသည္။ ေခါင္နံ႔သာ ထြက္ၿပီး အရသာက BEအရက္သာ ျဖစ္သည္။ ေတာရြာမ်ားတြင္သာ ေခ်ာင္ရည္ အစစ္ရနိုင္သည္။ေခါင္ထိပ္ေသာ အခါ တစ္ပတ္အတြင္းေသာက္နိုင္သည္။ ေခါင္အိုးအ၀တြင္ ေညာင္ရြက္ျဖစ္ျဖစ္ တျခားအရြက္မ်ားျဖင္႔ပိတ္ၿပီး ထိပ္နိုင္သည္။စုပ္ရမည္႔ တိုင္ကေလးစိုက္ေပးရသည္။ၿပီးရင္ ေရထည္႔သည္...ခ်က္ခ်င္းေသာက္၍ မရပါ။တစ္နာရီ ခန္႔ ေစာင္႔ေပးရသည္။ေသာက္ၿပီးသား ေခါင္ဖတ္ကို စားလို႔မရပါ။ေသာက္ၿပီးသား ေခါင္ဖတ္မ်ား ကို ၀တ္ေကၽြးလို႔ရသည္။၀တ္စာတြင္မ်ားမ်ားမထည္႔ရ။၀တ္ကိုေသ ေစ နိုင္သည္။အိမ္တြင္ ေရာက္လာေသာ ဧည္႔သည္မ်ားကို ေခါင္ထိပ္ေပးတတ္ၾကသည္။

ဧည္႔သည္ မမူးပါက အိမ္ရွင္ မေက်နပ္ပါ။ဧည္႔သည္မထႏိုင္ေအာင္မူးပါက အိမ္ရွင္ေက်နပ္သည္။ဧည္႔၀တ္ေက်သည္ဟု ထင္တတ္ၾကသည္။ဧည္႔သည္ကို ထမင္းေကၽြးရာတြင္ ဧည္႔သည္ သည္ဗိုက္နာသည္ အထိ စားမွငါတို႔ ေက်နပ္သည္။နည္းနည္း စားပါက ငါခ်က္ေသာ ထမင္း ဟင္းမေကာင္းလို႔ သူနည္းနည္းပဲ စားသြားတယ္ဟု အိမ္ရွင္ စိတ္မေကာင္း ျဖစ္တတ္သည္။ တစ္မ်ိဳးျပန္ၾကည္႔ရင္ တစ္ဖက္သားကို ရိုင္းရာက်ေပမယ္႔ ရိုးရာအစဥ္ အလာ တစ္ခုတာ ျဖစ္ေၾကာင္း။

ခ်င္းေတာင္တန္းဆီကို တစ္ေခါက္ေလာက္လာလည္ၿပီး ေတာင္ေပၚ ေခါင္ရည္ ခ်ိဳခ်ိဳျမျမကို လာေသာက္ၾကပါလို႔ အားလံုးကို ခင္မင္စြာ ဖိတ္ေခၚပါတယ္။

0 comments:

Post a Comment

Thang you!